Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer fisk när vindkraftsparken byggdes

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 05.50
1 av 3
Ålarna verkar gilla vindkraftsparken. Foto: Wikimedia
2 av 3
Vindkraftparken Lillgrund. Foto: Johan Nilsson, Scanpix
3 av 3
Lena Bergström på Fiskeriverket. Foto: Magnus Hagström, SR

Sveriges första vindkraftspark, Lillgrund i Öresund, har inte skrämt bort fisken. Tvärtom har det blivit mer fisk i området och bland annat ålarna verkar gilla vindkraftsparken, berättar Lena Bergström på Fiskeriverket, som studerar hur vindkraft påverkar fisk.

– Det finns ingen art som direkt tycks avskräckas från området som det ser ut. På en generell nivå har antalet individer och antalet arter inom parken ökat, säger Lena Bergström på Fiskeriverket.

Undersökningen av bottenlevande fisk vid Lillgrunds vindkraftspark visar tydliga resultat: Många fisksorter har blivit vanligare sedan parken byggdes. Nu försöker man ta reda på varför fisken verkar gynnas i vindkraftsparken.

– De kan få ökat skydd och kanske ökade möjligheter att hitta mat. Sen har vi också andra effekter som kan styra fördelningen, till exempel att fisketrycket i området är mycket lägre nu jämfört med omkringliggande områden, säger Lena Bergström.

Bland andra har rödsimpan och den starkt hotade ålen ökat. Dessutom har torsken, som gått tillbaka kraftigt i närområdet i Kattegatt, inte minskat vid Lillgrund.

– I parkområdet under den här perioden har det inte blivit mindre torsk. Till en viss del kan man se en tendens till en ökning, men den är inte statistiskt signifikant utan det är en tendens som vi ska följa vidare här, säger Lena Bergström.

Om tendensen visar sig stämma, kan det bero på att torsken har lättare att hitta föda inne i vindkraftsparken än utanför. Det behöver inte nödvändigtvis ha blivit mera torsk i hela havsområdet.

Slutsatsen blir att platsen för Lillgrunds vindkraftspark verkar vara väl vald för fiskens del.

– Ur det här perspektivet verkar det vara en väldigt lämplig plats. Det är ett område som är i hög grad påverkat av människan sen tidigare. Det vi sett tyder inte på att vindparken har försämrat situationen i området, säger Lena Bergström. 

Magnus Hagström, Sveriges Radio Halland
vet@sr.se

Länkar:

FAKTA Lillgrund

Vindkraftsparken Lillgrund i Öresund invigdes 2008. Lillgrund är Sveriges hittills största satsning på vindkraft och världens tredje största havsbaserade vindkraftspark. Parken producerar 0,33 TWh el/år, vilket motsvarar hushållsel till 60 000 hem.

Källa: Vattenfall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".