Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omega-3 tycks förlänga cellens liv

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 06.26
1 av 3
Här simmar nyttigt fett. Foto: Scanpix.
2 av 3
Lax, bra grejer för hälsan (Foto: PrB)
3 av 3

Omega-3 fetter, som finns framför allt i fet fisk, tycks kunna bromsa åldrandet i våra celler. Det visar en studie på hjärtsjuka amerikaner.

Det man har sett hänger ihop med telomererna, som intresserar forskningen om åldrande alltmer. Telomererna sitter i ändarna av kromosomerna och skyddar dem från att skadas när cellerna delar sig. Vi minns dem kanske från förra årets Nobelpris i medicin.

Med stigande ålder blir telomererna kortare. Men högre halter av omega-3 fettsyror i blodet gör att telomererna krymper långsammare, visar studien i den amerikanska medicintidskriften JAMA, Journal of the American Medical Association.

Drygt 600 patienter med hjärtsvikt ingick i studien, och forskarna försökte hitta en förklaring till varför omega-3 fetter skyddar mot att dö i hjärtsjukdom, som flera studier tidigare har visat.

De patienter som hade högst nivåer av omega 3-fettsyror i blodet, hade också telomerer som krympte långsammare.

– De som äter mer omega-3 har vad man nästan kan kalla friskare telomerer än de som äter mindre säger professor Nancy Pedersen, som forskar om åldrandet på Karolinska Institutet.

När studien startade var det ingen större skillnad i telomerlängd hos patienterna. Men på fem års sikt hade telomererna minskat mer hos de som hade ätit lite omega-3 fetter.

Professor Nancy Pedersen tycker inte att man kan gå så långt som att säga att omega-3 ger ett längre liv. Man vet inte tillräckligt mycket om sambandet mellan omega-3 och telomererna och inte heller om telomerernas betydelse för livslängden.

Men omega-3 tycks ändå ha en påverkan på telomererna, visar den nya studien.

– Det är en bra effekt över tid. En motstånd mot nedbrytningsprocessen, säger Nancy Pedersen.

Referens: Association of Marine Omega-3 Fatty Acid Levels With Telomeric Aging in Patients With Coronary Heart Disease. Ramin Farzaneh-Far, MD; Jue Lin, PhD; Elissa S. Epel, PhD; William S. Harris, PhD; Elizabeth H. Blackburn, PhD; Mary A. Whooley, MD: JAMA. 2010;303(3):250-257.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".