Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya rön om hur virus smittar

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 06.59

Ett virus kan ha ett enormt tryck inombords, tio gånger högre än i en oöppnad champagneflaska. En grupp forskare vid Lunds Universitet menar nu att virus använder sitt inre tryck när de infekterar celler. Har forskarna rätt så kan det leda till nya sätt att bekämpa virussjukdomar.

– Det här angreppssättet som vi studerar virus på, och synen på virus. Det skulle kunna revolutionera hela virusforskningen, säger Alex Evilevitch, doktor i fysikalisk kemi och den som har lett forskningen vid Lunds universitet.

Den revolutionerande idé som Alex Evilevitchs forskargrupp lanserar är att virus använder sig av det höga tryck som finns inne i viruset för att skjuta in sina arvsanlag i en värdcell. De har lyckats mäta den värme som utvecklas vid infektionstillfället, när viruset skjuter iväg sina arvsanlag.

Kraften till beskjutningen, menar han, kommer från att arvsanlagen i viruset är väldigt hårt sammanpressade, vilket gör att arvsanlagens negativa bindningar ligger så tätt att de repellerar varandra med stor kraft.

Och om man lyckas minska trycket, med någon form av medicin, så skulle virusattacken kunna stoppas. Men de här ideerna från Lund är kontroversiella, för den gängse bilden av hur virus sprids handlar inte alls om att viruset skulle komma in i värdcellen med kraft utan snarast med hjälp av list, att viruset lurar värdcellen att ta upp viruset, att cellen tror att viruset är näring.

– Det är högst kontroversiellt för många virologer att det skulle vara ett mekaniskt förlopp som styr virusinfektion. Det är fortfarande ingenting som är allmänt vedertaget, säger Alex Evilevitch.

Hittills har Lundaforskarna bara studerat ett virus men de ska nu fortsätta med viruset som orsakar vinterkräksjukan. Det ständiga problemet med att hitta vaccin, det är att virus hela tiden förändras genom mutationer. Men Alex Evilevitch menar att det nya angreppssättet ska kunna stoppa virus även när de muterar.

– Virusmutationerna som har varit den största fienden i all virologiforskning, det kommer inte att kunna påverka vårt sätt att bekämpa virus, säger han.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".