Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny metod att kartlägga farlig bakterie

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 06.00
Odling av MRSA (meticillinresistenta gula stafylokocker).

Antibiotikaresistens hos bakterier är ett globalt problem i samhället och för sjukvården. För första gången har nu forskare kunnat använda teknik som gör att man kartlägger hela de motståndskraftiga MRSA bakterierna, för att kunna spåra dem ännu bättre.

Redan idag kan man via enklare billigare metoder spåra de motståndskraftiga MRSA bakterierna, de som alltså få antibiotika biter på. Men med den här förfinade och mycket dyra metoden kan man kartlägga den enskilda bakteriens hela genetiska bild.

De brittiska forskarna har följt en stam som går tillbaka till slutet av 60-talet, när de motståndskraftiga bakterierna första gången upptäcktes i Europa. Från den stammen har man gått utåt i bakteriens släktträd och följt olika grenar.  Där har man bla valt att titta på hur de aggressiva bakterierna spridits på ett thailändskt sjukhus, och följt utvecklingen ut till spädaste kvisten för att förstå hur bakterien har förändrats mellan olika patienter.

Då visade det sig att de här svårhanterliga bakterierna förändrades, muterade, så snabbt som var sjätte vecka. Något som man inte kunnat se tidigare.

Den här stammen av MRSA bakterier har vi inte i Sverige, och här är inte heller problemen lika stora som i tex England. Barbro Olsson Liljequst är chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, SMI, i Solna menar ändå att för vetenskapen är det här ett spännanade steg.

– Jag tror alla som håller på med MRSA ser det här som ett framsteg och ett sätt att kanske själv tänka ut applikationer från den här studien till nya enklare metoder som kan lära oss ännu mer om bakterierna, säger Barbro Olsson Liljequist, chefsmikrobiolog på SMI.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne:Meticillinresistenta gula stafylokocker - MRSA

Historiskt sett har MRSA varit ett utpräglat vårdrelaterat problem, därav den gamla benämningen "sjukhussjuka". Under de senaste åren har denna bild dock förändrats och infektioner med MRSA associeras i allt högre grad med smitta ute i samhället.

Bakgrund och fakta på Smittskyddsinstitutets hemsida:
#link=176224#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".