Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya rön om jordbrukets framgångar

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 05.48

Den snabba utvecklingen i jordbruket under 1700-talet och 1800-talet berodde inte i första hand på vad många hittills trott: faktorer såsom laga skifte, priset på säd eller nya impulser från överheten. Enligt en avhandling vid Göteborgs universitet var det snarare det att allt fler bönder kunde friköpa sin egen jord som låg bakom framgångarna.

– Där bönderna var självägande, där de ägde sin egen jord, hade de mycket lättare att ta till sig uppfinningar och sätta igång med nyodlingar och sätta igång med alla olika saker i den agrara revolutionen, än i andra områden där de var beroende av en adelsman, säger Pablo Wikng.

I sin avhandling vill Pablo Wiking justera den gängse bilden av vad som låg bakom den agrara revolutionen - alltså den snabba utvecklingen mot bättre redskap och odlingsmetoder på 1700-talet och 1800-talet.

Han menar att det väsentliga var att när det blev fred och bönderna fick arbetsro så var det de som själva ägde sin jord som var mest motiverade att utveckla sitt jordbruk.

Så tätt som vart tjugonde år har Pablo Wiking följt utvecklingen i Halland, där andra har nöjt sig med vart femtionde år. Därför anser han sig nu kunna slå fast att sånt som det laga skiftet - alltså när man slog ihop sina odlade ytor till en enda - inte var avgörande.

– Då har jag kommit fram till att väldigt mycket av den agrara revolutionens förändringar skedde före det laga skiftet. Alltså kan inte kan laga skifte vara det som satt igång det hela, säger Pablo Wikng.

Studien har gjorts i Halland men teorin om de självägande böndernas kraft bör vara giltig även på andra håll menar Pablo Wiking.

– Det gäller ju Sverige, det gäller kanske även Västeuropa, att den borde ha en roll där, säger Pablo Wikng.

Magnus Hagström
Sveriges Radio Halland

magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".