Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Senare historia i fokus i grundskolan

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 08.01
Ådalskravallerna 1931 hör till de händelser som har format Sverige, och som grundskolans nya läroplan ska fokusera på.

Höstterminen 2011 möts landets alla grundskoleelever av en ny kursplan, där fokus i ämnet historia föreslås förskjutas från äldre till moderna historia. Elever kommer också att förväntas lära sig historiebruk, alltså hur historia används idag i politiska eller ekonomiska syften.

– Man kan inte hålla på med hela världshistorien, man måste bestämma sig för en urvalsprincip, och vår urvalsprincip har varit nutidsförståelsen, säger Per Eliasson, ämnessamordnare för den nya kursplanen i historia.

– Det vi trycker hårt på är de förändringar som har skett sedan 1300-talet, alltså industrialiseringen, den europeiska dominansen i världen och hur den upphör, och 1900-talets historia.

Bort med antiken och medeltiden och in med mer modern historia. Så ser den största förändringen ut för historieämnet i grundskolan i det förslag som nu är ute på remiss. Andra nyheter är att eleverna kommer att förväntas lära sig historiebruk, alltså hur historia används idag i politiska eller ekonomiska syften men då alltså främst modern historia, berättar Per Eliasson.

Samtidigt medger han att slopandet av antiken i historieundervisningen kan få kritik från lärarhåll.

– Ett argument kan nog bli att det är viktigt att läsa om antiken och demokratin i Aten för att man ska förstå dagens demokrati. Mitt svar är att om man då inte hinner att läsa om Sverige under 1900-talet, då har man nog missat en hel del när det gäller demokrati, säger Per Eliasson.

Tobias Svanelid
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".