Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Att mäta styrkan på en jordbävning

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 18.53
1 av 2
2 av 2
Charles Richter.

Magnituden är ett tal som brukar användas för att beskriva en jordbävnings storlek. Det är ett mått på mängden energi som frigörs vid en jordbävning och beskrivs vanligtvis med Richterskalan.

Man räknar ut magnituden med hjälp av storleken på de markrörelser som de seismiska stationerna mätt upp runt jordbävningen, vilket oftast blir ett tal mellan 0 och 10. Eftersom magnituden representerar själva jordbävningen, finns det endast en magnitud per jordbävning.

Richterskalan har fått sitt namn från den amerikanske seismologen Charles Richter (1900-1985), som först utvecklade skalan på 1930-talet. Idag finns flera olika varianter på Richterskalan, anpassade för olika typer av jordbävningar, eller olika sätt att mäta dem.

Medan Richterskalan beskriver energiutlösningen i en jordbävning, beskiver den tolvgradiga Mercalliskalan jordbävningars intensitet (katastrofgrad) genom att bedöma dess effekter på människor och byggnader.

Mercalliskalan skapades av italienaren Giuseppe Mercalli 1902 och används tillsammans med Richterskalan. Skalan går från 1 till 12 och skrivs med romerska siffror. Mercalliskalan bearbetades under 1900-talet och idag används den modifierade Mercalliskalan, även kallad MM.

Länkar:

Anna Theorell
anna.theorell@sr.se

Artikeln är faktagranskad av Björn Lund, Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet.

Läs vidare:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".