Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordbävningar ska mätas på en kvart

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 06.00

Jordbävningsforskarna i Uppsala räknar med att inom ett år ligga i nivå med de världsbästa när det gäller att snabbt och säkert avgöra var ett jordskalv skett och hur kraftigt det är. Inom en kvart eller 20 minuter efter att ett skalv, var som helst i världen, har inträffat ska det vara analyserat.

När jordbävningen i Haiti inträffade på kvällen den 12 januari svensk tid tog den ungefär en kvart innan amerikanska seismologer, som sammanställer data från hela världen, kunde se hur stor den var och ganska exakt var den skett.

Och snart räknar seismologerna i Uppsala med att kunna lika snabbt och träffsäkert avgöra var ett stort skalv någonstans i världen skett. Det här är ganska lätt fixat tack vare ett nät av seismografiska stationer som mäter rörelser i marken säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet.

– Det finns ett världsomspännande nät av ungefär 150 - 200 stationer som man anstränger sig för att de alltid ska vara igång. Data från de här stationerna kan vem som helst ladda ner från de platser där de samlas upp, säger han.

Att koppla upp sig på ett tillräckligt antal av stationerna är enkelt och billigt, tack vare internet. Sedan återstår bara att ta fram de metoder och dataprogram som ska förvandla spridda data till en tydlig bild av var marken skakar hur mycket.

Inom ett år räknar Björn Lund med att systemet i Uppsala ska vara igång och ge lika snabba och tydliga analyser som de som tas fram vid den amerikanska geologiska undersökningen i Colorado.

– Då får vi en snabb analys i Uppsala, och blir inte beroende av att andra jordbävningscentraler sköter sitt jobb. En jordbävning i centrala Colorado under amerikanska geologiska undersökningens jordskalvsdatacenter skulle till exempel trassla till livet för väldigt många seismologer världen över... Så därför vill vi gärna göra den här analysen själva också.

För de svenska seismologerna är det här ett led i arbetet med att uppfylla det regeringsuppdrag de fick efter tsunamikatastrofen: att vid stora jordskalv förse myndigheter och allmänhet med snabb information och säker information.

– Vårt uppdrag i och med förstärkningen efter tsunamikatastrofen innebär att vi ska ha information om jordskalv tillgänglig för myndigheter, media, företag och allmänheten på ett snabbt och robust sätt. Vi anser att en egen, oberoende analys förstärker robustheten i vår verksamhet, och förhoppningsvis också snabbheten.

– Dessutom gör en utveckling av ett eget system att vi håller oss uppdaterade inom forskningen på området, en växelverkan mellan nätets datainsamlingsuppdrag och universitetets forskning som är tillgodo för båda parter, säger Björn Lund.

Bakgrund, jordbävningar

Om varför jordbävningar uppstår, hur de mäts och mycket mer hittar du här:
#text=3412457#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".