Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill bryta uran i Jämtland

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 06.00
1 av 2
Skylt utanför Ovikens mekaniska vid samhället Myrviken i Jämtland. Foto: Pelle Zettersten/SR
2 av 2
Borrkärnor av alunskiffer.

Ett av de bolag som letar uran i Sverige har nu funnit tillräckligt höga halter att de nu förbereder en ansökan för att få öppna en urangruva. Redan nästa år planerar de för en mindre provbrytning i Jämtland. Uran har inte brutits i Sverige sedan slutet av 60-talet och väcker starka känslor i hela landet.

Flera utländska företag har provborrat efter uran i området Oviken i den sydvästra sidan av Storsjön i Jämtland. De största fyndigheterna ligger i bergarten alunskiffer under bördig jordbruksmark från marknivå nere till 200 meters djup. Några hundra meter österut ligger Storsjön och på den västra sidan breder Oviksfjället ut sig. Uranhalten här är egentligen inte särskilt hög, inte mer än 2-300  gram per ton, men tillsammans med metallerna molybden, vanadin och nickel, som kan utvinnas samtidigt, så menar det kanadensiska företaget Continental precious minerals att det skulle vara brytvärt.

Ett problem är dock att laka ut, alltså att kunna plocka ut dom olika metallerna var för sig med så hög halt som möjligt, något företaget jobbar på just nu. Därför vill de i år göra en mindre provbrytning, eller som Åkerblom hellre kallar det, ett mindre uttag för att göra mer försök på. 

Företaget jobbar samtidigt med att ta fram en ansökan för att få öppna en gruva som enligt Åkerblom skulle kunna bli ett 200 meter djupt dagbrott, ungefär 500 meter brett och en kilometer långt. 

Bolaget räknar med att det kommer ta flera år att få färdigt en ansökan, ifall det sen blir någon gruva avgörs av efterfrågan på dom här metallerna, men inte minst på hur starkt motståndet emot uranbrytning är. Många är oroliga för hu miljön kommer påverkas, Maj-Britt Johansson i Oviken är en av dem.

– Vad händer med restavfallet, nej det vill jag inte ha. säger hon.

Tord Borgesjö som har en verkstad i närheten är av en annan uppfattning.

– Vi sitter ju på en guldgruva, varför skall vi inte ta vara på det? Sätt igång idag, säger Tord Borgesjö.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".