Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Internetberoende länkat till depression

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 05.53
1 av 2
2 av 2

Personer som är beroende av internet är i större utsträckning än andra deprimerade. Det slår brittiska forskare fast efter att ha gjort en enkätundersökning där 1300 britter svarat.

Av de 1319 bedömdes 1,2 procent – arton personer – vara fullt ut internetberoende. Med det menades då att man känner att man inte kan kontrollera sitt internetanvändande, och att det skapar oro och stör ens dagliga liv. De personerna besökte särskilt ofta sexsidor, spelsajter, sociala medier och chattsidor.

Tendenser till sådant beroendeförhållande till internet kunde alltså kopplas till depressionssymptom. Vad som gett vad kan forskarna inte avgöra – om det är deprimerade människor som sökt sig till internet, eller internetanvändandet som gjort människor deprimerade.

Internetberoende är inte erkänt som en psykiatrisk diagnos. Forskarna bakom den här studien tycker att det borde bli det, och den svenske beroendeforskaren Anders Tengström vid Karolinska Institutet håller med. En diagnos erkänner problemet och säkerställer att man talar om samma sak menar han:

– Att inte ha det innebär att vi kommer att ha massor av olika definitioner av det, och då kommer vi bara att prata förbi varandra.

Men handlar inte internetberoende i själva verket om underliggande beroenden, som spelberoende och sexberoende?

– Det kan vi låta forskningen ta reda på. Idag vet vi inte.

Kanske införs en internetberoende-diagnos i den nya amerikanska lista över diagnoser som väntas vara klar 2012, då får vi den i så fall här i Sverige också.

Artikeln som kopplar internetberoende till depression publiceras i tidskriften Psychopathology inom kort.

Referens: Catriona M. Morrison, Helen Gore: The Relationship between Excessive Internet Use and Depression: A Questionnaire-Based Study of 1,319 Young People and Adults. Institute of Psychological Sciences, University of Leeds, Leeds , UK. Psychopathology 804, 10 Feb 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".