Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Råg i rygg och bulle

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 06.18
Inte bara nyttigt - otroligt gott också!

Folkhälsomässigt var det ett misstag att låta vetet överta rågens roll visar forskningsresultat från Lunds Tekniska högskola. Gott med vetebullar, men råg, fullkornsråg, är mycket nyttigare.

Det är allra mest bröd och gröt från rågens inre vita kärna, som också ger vitt rågmjöl, inte bara de grova kli-fraktionerna.  Vitt rågmjöl, det är det som i våra mjölpåsar heter Rågsikt, fast det är blandat till hälften med vetemjöl. Ren siktad råg går bara till bagerierna. Men det mättade mycket mer än vete, och allra mest när man kokar rågkärnor till gröt. Där spelar vattnet i gröten en stor roll för mättnadskänslan - att äta en rågbrödbit och dricka vatten till är inte alls samma sak.

Dessutom är rågbröd nytttigt, det motverkar uppkomst av diabetes och högt blodtryck. Möss på rågdiet höll sig också smalare och smidigare än kamraterna som fick vete i maten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".