Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olympiadens historia och kuriosa

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 16.44
1 av 4
Mosaik föreställande tävlande vid antikens olympiska spel.
2 av 4
Ted Lorber, Harold Corbin och Ralph Faulkner - trio i fäktning vid sommar-OS 1932.
3 av 4
Den amerikanske konståkaren Hayes Alan Jenkins vann guld i vinter-OS 1956.
4 av 4
Pierre de Coubertin.

De olympiska spelen, OS, är internationella idrottstävlingar med en antik förebild.

De tidigast dokumenterade olympiska spelen genomfördes 776 f. Kr och förekom sedan med fyra års – en olympiads – mellanrum tills de avskaffades i slutet av 300-talet e. Kr.

Spelen återupplivades internationellt på initiativ av baron Pierre de Coubertin, generalsekreterare i franska riksidrottsförbundet, med ett kongressbeslut 1894. Det beslutades då även att spelen skulle cirkulera mellan olika städer, att en internationell olympisk kommitté (IOK) skulle inrättas och att endast - med undantag för bland annat fäktare 1896 och 1900 - tillåta amatörer att delta.

De första moderna spelen ägde rum i Aten 1896 (sommar-OS) och Chamonix 1924 (vinter-OS).

Sommarspelens program 1896 ägde rum i Atens restaurerade antika stadion och omfattade brottning, cykel, friidrott, fäktning, gymnastik, simning, skytte, tennis och tyngdlyftning. Segling och rodd ställdes in på grund av för få deltagare respektive dåligt väder. Spelen blev ändå mycket lyckade och 50000–60000 åskådare följde tävlingarna. Grekerna ville permanenta spelen till Aten, vilket IOK inte gick med på. Men IOK godkände att grekerna under mellanåren (1902, 1906 och så vidare) ordnade egna olympiska spel. Men endast 1906 års spel genomfördes.

Vid vinterspelen 1908 förekom en vinteridrott - konståkning och 1920 förekom två - ishockey och konståkning. De nordiska länderna var emot särskilda vinterspel eftersom de värnade om sina egna traditionella arrangemang. En kompromiss blev att Frankrike 1924 - under IOK:s beskydd - fick ordna en internationell vintersportvecka, som dock inte fick kallas olympiska spel. Vintersportveckan blev lyckad och 1925 beslutade IOK att inrätta en särskild serie vinterspel. År 1926 förklarades vintersportveckan i Chamonix 1924 retroaktivt vara de första olympiska vinterspelen.

1938 beslutades det att platsen för vinterspelen, från och med 1944, skulle utses oberoende av sommarspelen. Till dess hade det land som arrangerade sommarspelen även rätt att arrangera vinterspelen.

1986 bestämdes det att vinterspelen skulle förskjutas två år i förhållande till sommarspelen och detta fick sin början i Lillehammer 1994.

1900 var det år då kvinnor deltog i OS för första gången, i sporterna segling, tennis och golf.

Sverige har deltagit i alla olympiska spel sedan starten i Aten 1896, enda undantaget är spelen i St Louis 1904. 1906 blev Sveriges genombrottsår som idrottsnation då vi blev näst bästa nation efter USA i friidrott, inklusive dragkamp.

Källor: Svenska olympiska kommittén (SOK), Nationalencyklopedin.

Länkar:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".