Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanligast sluta röka utan hjälp

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 06.00

Nikotintuggumi och andra mediciner som ska få folk att sluta röka är överflödiga. Det hävdar australiensiska forskare efter att ha sammanställt de vetenskapliga studierna som är gjorda på rökstopp. De flesta som slutar röka gör det nämligen utan hjälp av läkemedel. Enligt forskarna är detta något som borde tas fasta på i antirökkampanjer och annan rökprevention.

– Det är ju så det ser ut, så det kan ju inte skada, säger Hans Gilljam, Professor i folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet.

75 % av de som lyckas sluta röka som gör det utan några som helst hjälpmedel, och ändå domineras både forskningen och anti-rökkampanjer av olika medicinska hjälpmedel med nikotintuggummi i spetsene, enligt Studien, som publiceras i PLoS Medicine. Studien, visar också att bland de som slutar är det bara 25 procent som tyckte att det var lika svårt som de trodde innan, medan resten, 3 av 4, tyckte att det var enklare att sluta än de föreställde sig.

Huvudförfattaren till studien, den australiensiske forskaren Simon Chapman, är en kändis inom anti-rökforskningen och ligger bakom den uppseendeväckande kampanjen där de visar rökningens effekter med bilder på lunngcancer, muncancer och andra tillstånd som i närbild är minst sagt avskräckande.

Svenske Hans Gilljam på Karolinska Institutet håller med Chapman och tycker att den positiva bilden att de flesta som slutar gör det utan hjälpmedel och att det är enklare än de flesta tror, att det är något som borde framhållas i kampanjer och inom vården.

Men till syvende och sist är de enligt Hans Gilljam ändå pengar som är den starkaste drivkraften.

– Det är ju känt också genom vetenskapliga studier att priset är helt avgörande för att få folk att sluta röka, säger Hans Gilljam.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Referens:
Chapman S., MacKenzie R., The Global Research Neglect of Unassistet Smoking cessation: Causes and Consequences, PLoS Med 7(2): e1000216, doi: 10.1371/journal.pmed1000216

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".