Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Mobilstrålning inte farlig"

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 05.50

Elektromagnetisk strålning från till exempel mobiltelefoner, mobilmaster och trådlösa nätverk, är inte farlig för hälsan. Det slås fast i en rapport från Strålsäkerhets-myndighetens internationella vetenskapliga råd.

Experterna har granskat den forskning på området som gjorts de senaste två åren, och de drar slutsatsen att bilden av att man inte behöver oroa sig har blivit tydligare. 

– Ingenting i den här forskningen, skulle jag vilja påstå, stärker de farhågor som finns att det skulle kunna finnas risker med den här typen av tekniksäger gruppens ordförande professor Anders Ahlbom.

De granskade studierna handlar om hälsorisker med radiofrekventa fält, alltså den typ av strålning som används inom mobiltelekommunikations.

Rapporten omfattar studier av cellkulturer, djur och människor.

Forskare på Karolinska institutet arbetar med en studie kring hjärncancer hos barn och mobiltelefoner. Förhoppningsvis finns resultat klara inom något år.

Rapporten omfattar över hundra forskningsstudier om mobilstrålning som publicerats i vetenskapliga tidskrifter under 2008 och 2009.

Forskningen handlar om hur mobilerna skulle kunna påverka vår hälsa; allt från cancer och fortplantningsförmåga till sömn, koncentration, arvsmassa med mera.

Expertgruppen bakom rapporten består av forskare från fem länder; Sverige, Finland, Frankrike, USA och Storbritannien. Deras bedömning av helheten är att det inte finns några risker.

Reservationen är att det finns få studier på barn, och att man ännu inte vet hur det ser ut på längre sikt.

– Eftersom den omfattande användningen av mobiltelefoner inte har varit mer än tio till femton år så kan man ännu inte säkert säga att längre användning av mobiltelefoner är helt utan hälsorisker, säger Lars Mjönes på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Därför rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten fortfarande att man ska använda öronsnäcka när man ringer. Däremot anser man att riskerna med mobilmaster och basstationer är obefintliga.

– Där är alla strålsäkerhetsmyndigheter inklusive Världshälsoorganisationen överens om att man behöver inte befara hälsorisker från de låga exponeringar som man får av den här typen av sändare, säger Lars Mjönes.

Så om man bor i närheten av en basstation behöver man inte vara orolig?

– Nej, det är vår bedömning, säger Lars Mjönes.

Tidigare har enskilda studier visat på faror med mobiltelefoner, framför allt för hjärntumörer. Men de resultaten har motbevisats av annan forskning.

– Praktiskt taget alla bedömare väljer att tro på den stora majoriteten av studier, och det gör vi också i vår grupp, säger Anders Ahlbom, som är professor vid Karolinska institutet och en av Sveriges ledande forskare på området.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".