Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tinnitus inte föräldrarnas fel

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 09.51

Det finns ingen anledning att misstänka att det finns en särskild "tinnitus-gen", visar en ny stor norsk studie. Däremot kan det finnas genetiska förklaringar till vissa specifika typer av tinnitus, enligt forskarna bakom studien.

Tinnitus, en sjukdom som uppskattningsvis närmare en femtedel av Sveriges befolkning lider av, innebär att man hör ett konstant tjutande eller brusande ljud som egentligen inte finns. Sedan tidigare har man kunnat konstatera att tinnitus är vanligt i samband med andra hörselskador, men vad som faktiskt orsakar sjukdomen, rent medicinskt, vet man väldigt lite om.

En ledtråd har varit att risken att drabbas av tinnitus verkar ökar om någon annan i familjen också har drabbats. Frågan som de norska forskarna ville undersöka är om det här skulle kunna ha genetiska förklaringar.

Därför undersökte forskarna drygt 28 000, personer både med och utan tinnitus, och jämförde förekomsten av tinnitus mellan syskon, barn och föräldrar, och makar. Sambanden mellan förekomsten av tinnitus och släktskap var mycket små – så små att forskarna nu drar slutsatsen att det med största sannolikhet inte finns någon specifik gen som generellt ökar risken för tinnitus.

Men tinnitus förekommer i alla möjliga varianter, påpekar forskarna. Därför anser de att det finns skäl att undersöka om det kan finnas genetiska förklaringar till någon särskild tinnitustyp, även om en jakt på en generell "tinnitus-gen" förmodligen bara är slöseri med resurser, enligt forskarna bakom studien.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Kvestad, Ellen et al. "Low Heritability of Tinnitus: Results From the Second Nord-Trøndelag Health Study". Arch Otolaryngol Head Neck Surg. Doi: 2010;136(2):178-182.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".