Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget stopp för handel med isbjörn eller blåfenad tonfisk

Publicerat fredag 19 mars 2010 kl 06.00

Varken isbjörnen eller den blåfenade tonfisken kommer att klassas som akut utrotningshotade. Det beslutade Fn:s organ för skydd mot handel med utrotningshotade arter, CITES, vid ett möte i Qatar i går.

Förslaget att isbjörnen skulle klassas som akut utrotningshotad på grund av de smältande isarna i Arktis väcktes av USA, men avslogs av bland annat EU som inte anser att isbjörnen lever upp till kriterierna som akut hotad djurart.

– Populationen är såpass stor att det inte är ett hot mot arten som sådan. Den är inte utrotningshotad. Så biologiskt hotas den inte, och det finns inte så stor handel heller med arten, säger Yvonne Lundell på Naturvårdsverket, som deltar i konferensen i Qatar.

Inte heller den blåfenade tonfisken, vars popularitet framförallt som sushiingridiens i Japan har gjort att beståndet har minskat med omkring 85% de senaste decennierna, tog sig in på listan – trots att både EU och USA stödde förslaget. Istället hänvisade man på konferensen till att ICCAT, den internationella kommissionen för bevarandet av tonfiskbeståndet i Atlanten, får sköta skyddet av fisken.

En eventuell klassning som akut utrotningshotad innebär förbud mot handel med arten, något som alltså inte anses behövas för varken isbjörnen eller den blåfenade tonfisken. 

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Länkar:CITES-konventionen

Konvention som handlar om handel med vilda djur och växter och som 175 länder har skrivit under.

Vid årets partsmöte ska länderna ta ställning till 42 olika förslag om skydd av arter. Det innebär rena förhandlingar som slutar med en omröstning. För att ett förslag ska gå igenom krävs att två tredjedelar av länderna röstar för.

Källa: Naturvårdsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".