Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sociala miljön spelar roll för ADHD hos barn

Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 07.44

Familjer som kan ha det tufft socialt löper en högre risk att ha barn som medicineras för ADHD. Det visar ny svensk forskning som samkört flera register.

ADHD visar sig ofta genom okoncentration, men även hyperaktivitet.

En miljon barn blev den grupp svenska skolbarn som forskarna valde att studera. Av dem hade nästan 8 000 fått något godkänt läkemedel för ADHD under 2006, visade läkemedelsregistret. 

Sedan samkörde man de uppgifterna med statistiska centralbyråns, SCB:s, uppgifter om den sociala situationen för barnens familjer.

Resultaten visar att det var dubbelt så vanligt med ADHD hos barn till mammor med låg utbildning jämfört med de som hade universitetsutbildning.

Även hos familjer med socialbidrag var det vanligare att skolbarnen fick medicin för ADHD jämfört med dom som inte hade socialbidrag. Liknande var det för ensamstående föräldrar.

Ogynsamma sociala förhållanden kan därför bidra till uppkomsten av ADHD, menar forskarna.

Tidigare forskning har visat att vissa ärftliga genetiska faktorer har ett samband med ADHD.

Men forskarna bakom den aktuella studien tror inte att det motsäger varandra. De menar att genetiska faktorer ökar sårbarheten för ADHD, men att det är i ogynsamma sociala förhållanden som det utvecklas till ADHD.

Forskning kring arv och miljö efterlyser därför forskarna. 

Forskarna tittade på barn födda 1987-2000 i Sverige.  Barn till utlandsfödda föräldrar uteslöts ur studien, eftersom det inte fanns någon säker statistik på föräldrarnas utbildningsnivå.

Forskarna bakom studien är knutna till Socialstyrelsen, Karolinska institutet i Solna, Stockholms universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Referens: A Hjern " Social adversity predicts ADHD-medication in school children - a national cohort study" Juni 2010, Acta Paediatrica, doi:10.1111/j.1651-2227.2009.01638.x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".