Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Östersjöns botten kartläggs

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 05.55
Hur ser det ut under allt vatten?

För att bättre kunna planera var vindkraft, farleder och bebyggelse passar bäst i och runt Östersjön skapas just nu en bättre bild av innanhavets botten. Det gör man från luften med hjälp av laserteknik på flygplan. De nya kartorna ska kunna ge mer information än ett dagens sjökort.

I ett samarbete med finska myndigheter har länsstyrelsen i Västerbotten nu kartlagt havsbottnen i nordligaste östersjön. Syftet att få fram kartor som visar detaljer om djupet, hur vegetationen ser ut och vad det är för slags botten i områdena.

Men det handlar inte bara om djup, vegetation och bottentyp utan också om exploateringsmöjligheter. För trycket på att exploatera i havsområdena är stort vad gäller exempelvis vindkraft, hamnar och strandnära boenden och då behövs korrekt information om var det går att exploatera och vilka områden som ska skyddas.

Projektet med att kartlägga havsbottnen med laser har pågått i drygt ett år. Lasertekniken ger inte alltid exakta data, men Johnny Berglund på länstyrelsen i Västerbotten tror ändå på metoden.

– Som vi ser nu så är det här den metod som har högst potential när det gäller grundområden, det vill säga områden under tio meters djup där det är besvärligt att jobba från båt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".