Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens ormar kan vara hotade

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 05.00
Ett hotat släkte? Här en näsgropsorm, en typ av huggorm som återfinns i bland annat Sydamerika.

I en studie på 17 ormarter från Europa och Asien, konstateras att 11 av dem minskat sina bestånd under de senaste åren. Forskarna bakom studien efterlyser nu fler studier på hur ormarters bestånd världen över förändras.

Ormarterna som undersökts kommer från så spridda platser som Storbritannien, Frankrike, Italien, Nigeria och Australien. 

Forskarna kunde se tydliga nedgångar i bestånden hos elva av arterna under åren 1998-2002. Därefter bibehölls den nya lägre populationsnivån fram till dess att studien avslutades år 2008-2009.

Fem av arterna bibehöll under hela perioden en någorlunda konstant beståndsnivå. Endast en ökade sitt bestånd – och det marginellt.

Vad minskningarna skulle kunna bero på vet man inte, men forskarna tror att globala företeelser som klimatförändringar i kombination med lokala svårigheter som brist på mat och sämre tillgång till ormarnas naturliga miljöer, skulle kunna ligga bakom förändringarna.

Forskarna påpekar dock att undersökningen är alldeles för liten för att man ska kunna dra några större slutsatser om situationen för ormar globalt, och efterlyser därför att fler bestånd världen över undersöks.

Referens:
Reading, C. J. et al, Are snake populations in widespread decline? Biology Letters, published online before print June 9, 2010. Doi: 10.1098/rsbl.2010.0373.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".