Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya tecken på att Mars haft ett hav

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 05.00
1 av 2
Såhär kan Mars ha sett ut för ungefär 3,5 miljoner år sedan, enligt forskarna.
2 av 2
En konstnärlig tolkning av hur Mars yta kan ha sett ut.

En ring av uttorkade floddeltan och dalar, som alla verkar mynna ut på samma höjd, och därför antyder att dom haft sitt utflöde i samma stora vattenmassa. Det är den senaste upptäckten som talar för att det en gång funnits ett hav på den röda planeten – en fråga som länge varit omtvistad.

Idén om att ett hav en gång täckt låglandet på Mars norra del uppstod redan på 1980-talet. Forskare som undersökt bilder av planetens yta tyckte sig se tecken på kustlinjer och flodmynningar med flöde åt samma håll, ut i vad som verkade ha varit ett stort hav.

Det finns dock också studier som pekar i motsatt riktning - till exempel har man inte sett några tecken på erosion där havets kust en gång beräknats ha funnits.

I den nya studien har forskare vid University of Colorado, USA, undersökt en mängd olika floddeltan och dalar, som till synes skulle ha mynnat ut i den stora vattenmassan, och kommit fram till att majoriteten av dem också mynnar ut i samma höjd – ytterligare ett tecken på att de verkligen tillsammans omgav ett hav.

Men 45% av de undersökta floddeltana och dalarna mynnar däremot inte ut i samma höjd som de andra, något som gör att slutsatsen går att ifrågasätta. Forskarna påpekar dock att variationen i floddeltas höjdnivå är ännu större på jorden – men här finns ju hav.

Referens:
Di Achille, G. & Hynak, B. M. Ancient ocean on Mars. Nature Geoscience doi: 10.1038/NGEO891 (2010).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".