Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Urtida havsreptiler var varmblodiga

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 05.00
Konstnärlig tolkning av hur Eonatatorer, en sorts mosasaurier, kan ha sett ut.

De flesta av dagens reptiler är växelvarma – men så var det inte under dinosauriernas tid, visar ny forskning.

På dinosauriernas tid simmade över 10 meter långa reptiler runt i vattnen på jorden. Mosasaurier, som såg ut som ett mellanting mellan krokodiler och fiskar, och plesiosaurier, som var svanödlor med kroppar som sköldpaddor men med jättelånga halsar, och vassa tänder, var två av inslagen i faunan.

Nu menar forskare att flera av kritatidens havsreptiler förmodligen kunde styra sin kroppstemperatur själva, alltså att de var varmblodiga – tvärt emot majoriteten av dagens reptiler.

Däremot har vi i dag vissa stora rovfiskar, som till exempel tonfisk och svärdfisk, som kan hålla sin kroppstemperatur konstant oavsett hur varmt eller kallt det är i de vatten där de simmar.

Generellt kan det vara en fördel för rovdjur att vara jämnvarma, eftersom varma muskler kan arbeta fortare, vilket ger möjlighet till snabbare och mer aktivt jagande.

Att de här havsreptilerna var jämnvarma, det konstaterar de franska och danska forskarna genom att studera det syre som finns i fossila tänder de hittat från dem. Syret i tänderna återspeglar nämligen syret i blodet, och forskarna såg tydliga skillnader jämfört med tänder från fiskar som man vet var växelvarma.

När det gäller de landlevande dinosaurierna så vet man sedan tidigare att de också var jämnvarma, åtminstone de flesta. Men för reptilerna i havet har det saknats belägg fram till nu.

Forskarna konstaterar att åtminstone pleiosaurier och ichthyosaurer, de senare kallas ibland fisködlor, var jämnvarma, och troligen gäller detta även mosasaurierna.

Vad finns det då för reptiler idag som också är jämnvarma? Ja det gäller faktiskt världens största sköldpaddsart, havslädersköldpaddan, som regelbundet dyker upp till exempel i de ganska kalla vattnen utanför England.

Referens:
Bernard et al. Regulation of Body Temperature by Some Mesozoic Marine Reptiles, Science, vol 328 11 JUNE 2010. DOI: 10.1126/science.1187443

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".