Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dramatisk nedgång av Europas fjärilar

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 05.50
Foto: Hasse Holmberg

Var det inte fler citronfjärilar och blåvingar förr? Troligtvis. En ny europeisk studie visar nämligen att antalet dagfjärilar har minskat med 70 procent sedan 90-talet. Något som påverkar både fåglar och människors tillgång till mat säger Hans Karlsson, ordförande i Sveriges Entomologiska förening.

– Det kommer 100 000-tals fåglar flyttande hit från Afrika, inte för att de tycker det är rent allmänt trevligt i Sverige, utan därför att det finns gott om mat. Försvinner insekterna så försvinner fåglarna. Och försvinner fjärilarna och insekterna blir inte fruktträden pollinerade och då får vi göra som man gör i andra delar av världen, gå runt med en pensel och pollinera träd.

Anledningen till att det finns allt färre fjärilar beror enligt Hans Karlsson framförallt på jordbruket. Han menar att förut fick gräs och örter blomma innan de slogs, men att vallarna nu slås tidigare och tidigare.

– Det finns ingen nektar och det gör att fjärilarna inte har någonting att äta. Den andra stora riskfaktorn är förbuskning som skymmer solljuset så att larverna inte kan utvecklas till fjärilar, det är de två stora hotfaktorerna.

Tidigare studier som gjorts i Sverige går i samma linje som den europeiska studien. Där har man bland annat sett att antalet fjärilsarter i Sverige minskat till hälften sen 60-talet. Hans Karlsson efterlyser nu bättre vård av naturreservat och ännu mer kunskap om hur fjärilarna påverkas av jordbruket.

– Numera är det dikeskanterna och dikesrenarna som är de bästa habitaten för dagfjärilar, där finns det nektar, men visst är det sorgligt att det bara är vägkanterna som blir blomrika och fjärilsrika framöver.

Referens:
Van Swaay, C. et al. The european butterfly indicator for grassland species: 1990-2009, May 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".