Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare: Därför får kvinnor mer ont i käkarna

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 06.00
Nikolaos Christidis

Knäppningar när man gapar, svårt att gapa och ont i käkmusklerna - sådana problem lider cirka 15 procent av alla svenskar konstant av. Men det är mycket vanligare hos kvinnor än hos män. Varför det är så förbryllar forskarna - men nu kan de ha fått en ny ledtråd.

I sin nya doktorsavhandling visar tandläkaren och forskaren Nikolaos Christidis att kvinnor som har ont i käkmusklerna har fler smärtreceptorer i just dessa muskler än vad drabbade män har.

– Det kan antingen vara så att kvinnor har fler receptorer vilket gör dem mer känsliga och man får fler besvär eller starkare smärta, säger Nikolaos Christidis, som forskar vid Karolinska Institutet i Huddinge.

– Eller så kan det vara för att man har smärta så tillverkar kroppen fler receptorer.

Oavsett hur orsakssambandet ser ut är fyndet intressant, säger han. Är det så att kvinnor har fler smärtvägar från käken och in i hjärnan så innebär det att man kanske behöver skräddarsy till exempel mediciner för kvinnor med muskelont i käkarna.

Läkemedel som fungerar optimalt för kvinnor bör med andra ord ha kapacitet att täppa till många smärtreceptorer på en gång, inte bara några få.

Nikolaos Christidis har vidare i sina studier konstaterat att en medicin som egentligen används mot illamående efter cellgiftsbehandlingar tycks ha en positiv och smärtstillande effekt på både kvinnor och män. Det gäller både vid värk i käkmuskler och i käkleder. Det här kan förhoppningsvis leda vidare, säger han.

– En förhoppning är att man ska kunna utveckla ett läkemedel som ska kunna hjälpa patienter med kronisk muskelsmärta. För det är ändå en stor patientgrupp.

– Målet är att smärtsignalerna inte når hjärnan på samma sätt, så att man slipper uppleva smärta, säger Nikolaos Christidis.

Käkkirurgen och professorn Anders Holmlund, också verksam vid Karolinska Institutet och universitetssjukhuset i Huddinge, intygar att även svåra problem med käkarnas leder - ofta kopplat till reumatiska diagnoser - är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män.

-- Vi har en 90-procentig kvinnodominans i de remisser som vi får.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Referens:
Christidis, Nikolaos. The serotonin receptor type 3 in chronic and experimental human muscle pain. Karolinska Institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".