Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

GMO-djur närmar sig tallriken

Publicerat onsdag 30 juni 2010 kl 06.00
Fiskdisk i London med en laxsida som bara har sina egna gener - allt annat vore kriminellt.

Snart kanske det finns genmodifierad lax på matbordet, alla fall i USA. Ett USA-baserat företag har under tio års tid försökt få en genmodifierad lax godkänd för konsumtion och nu överväger amerikanska myndigheter att ge klartecken.

Det handlar om en genmodiferad atlantlax som växer dubbelt så fort som en vanlig lax och nu överväger Food and drug Administration att godkänna snabbväxaren, rapporterar New York Times.

Hemligheten bakom den snabba tillväxten är att bioteknikföretag Aqua Bounty Technologies har tillsatt gener från två andra fiskar, dels en gen som ger upphov till tillväxthormon från en extremt storvuxen laxsläkting som lever i Stilla havet, dels en gen från en annan fisk som lever i mycket kalla vatten. Genen gör det möjligt för laxen att växa året runt, även när det är kallt och laxen normalt inte äter och växer.

Amerikanska myndigheter överväger alltså att godkänna den nya fisken, men i Europeiska unionen finns idag inga ansökningar om att få producera GMO-djur. Det säger Sofia Kurowska som arbetar med gmo-frågor på Livsmedelsverket.

– Nej, det finns inga ansökningar och vi har ännu inte något riskvärderingsdokument för hur vi ska riskvärdera gmo-djur för konsumtion.

EU är alltså ännu inte redo att hantera GMO-djur för konsumtion, men Pontus Elwingsson som är fiskexpert på Livsmedelsverket menar att den här genmodifierade laxen ändå knappast kommer att bli aktuell i Europa eftersom europeiska odlade laxar redan växer väldigt fort. Traditionellt avelsarbete i främst Norge har fått fram laxar som blir slaktfärdiga på drygt ett och ett halvt år, ungefär lika snabbt som den modifierade amerikanen. Fokus ligger snarare på traditionell avel där det inta bara handlar om att fisken ska växa fort utan även till exempel om att fiskköttet ska vara lagom fett och inte vara sladdrigt, hävdar Pontus Elwingsson.

– Det är en massa andra egenskaper man måste ta hänsyn till. Bland annat slaktkroppsegenskaper och sjukdomsresistens. De avelsprogram som finns idag beaktar många egenskaper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".