Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Positiv nyhet för miljoner människor med latent TBC

Publicerat torsdag 19 augusti 2010 kl 08.59
25-årig Rupali Kalita i Indien för behandling för sin TBC.

Hittills har inga tester kunnat visa vilka som verkligen kommer att utveckla en aktiv TBC. Men nu har ett internationellt forskarlag hittat en markör i blodet som kan leda till nya tester.  

En av tre människor i världen är smittad av TBC, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Men bara en av tio utvecklar en aktiv TBC. 

Nu har brittiska, amerikanska och sydafrikanska forskare i ett gemensamt projekt hittat en markör i blodet som tycks visa vilka det är som verkligen ligger i riskzonen för att utveckla aktiv tuberkulos.

– Den visar att man möjligen nu börjar förstå vilka av alla som har en latent tuberkulos som kommer att utveckla aktiv sjukdom, säger Sven Hoffner, chefsmikrobiolog på bakteriologiska avdelningen på Smittskyddsinstitutet i Solna.

Kan det vara så bra?

– Låt oss hoppas det! Nackdelen med dagens tester är att man inte vet vilka med latent TBC som verkligen utvecklar en aktiv sjukdom. Det är knappast rimligt att behandla 100 procent om 90 procent inte skulle vara i riskzonen eller utveckla aktiv sjukdom överhuvudtaget.

Han fortsätter och berättar att den förebyggande behandlingen är lång och många, många månader med antibiotika behandling. Därför vore det viktigt att kunna sätta in den där den bäst behövs. Det skulle bli effektivt både för sjuka och för vården, enligt Sven Hoffner.

Det här är den första studien i sitt slag, och behöver därför upprepas för att man verkligen ska vara säker på att markören fungerar. I studien har man testat människor i London och Sydafrika och det verkade inte vara någon skillnad oavsett etnicitet, ålder eller kön för den här markören. 

Referens: Matthew Berry et al "An interferon-inducible neutrophil-driven blood transcriptional signature in human tuberculosis, Nature 466, 973-977, 19 August 2010, doi:10.1038/nature09247;

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".