Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smart plan behövs för att rädda jordens arter

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 06.00
Gyllene langurer finns bara i norra Indien och i Bhutan.

Världens nationer har misslyckats med att hejda förlusten av biologisk mångfald på jorden. Nu samlar FN nationerna för ett nytt försök, till ett möte i Japan där man ska sätta upp nya mål. Men för att undvika ett nytt misslyckande krävs en bra struktur, skriver forskare i en debattartikel i Science.

Tre frågor är så angelägna att tas itu med att de rödmarkerats av forskarna: Utfiskningen av haven måste stoppas, utsläppen av föroreningar måste minska och främmande arter som tar över en inhemsk flora eller fauna måste kontrolleras.

Ingen vet hur snabbt jordens arter försvinner, men bara i Sverige anses 800 arter vara akut hotade. Till i år hade FN satt upp ett mål som nationerna lovat uppfylla; att minska utarmingen av jordens artrikedom. Men så blev det inte, och nu diskuteras tjugo nya mål till år 2020. Men de tjugo måste struktureras, säger professorn i ekologi Thomas Elmqvist, en av artikelförfattarna:

– Kärnpunkten vi vill få fram är att om de har målen ska vara realistiska och genomförbara måste man poängtera vilka det är viktigt att man tar tag i omedelbart, och vilka man måste jobba med under tid. Vissa kanske ger resultat om fem eller åtta år, säger Thomas Elmqvist.

Men målen måste också sättas i samband med vad människor bryr sig om och vad man engagerar sig i. Det begrepp som används är ekosystemtjänster - den gripbara nytta människor har av ekosystemen , säger Thomas Elmqvist.

– Allt från föda, rent vatten och ren luft, men sedan finns också upplevelserna. Det kan vara spirituella eller religiösa upplevelser, naturupplevelser, eller inspiration till konst. Allt det där är kopplat till ekosystemen, och det ska vi plocka fram och värdera. Då får vi en möjlighet att beräkna kostnaderna av att det där försvinner, vilket det gör i ganska hög takt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".