Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik mot säkerhetsnämnder

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 08.00
De kommunala säkerhetsnämnder som ska informera om säkerheten kring landets kärnkraftsverk får hård kritik i ny statlig utredning. På bilden kärnkraftsverket Forsmark.

De lokala säkerhetsnämnder som har som uppdrag att informera befolkningen runt landets kärnkraftsverk om säkerheten, gör inte sitt jobb, enligt en ny statlig utredning. Ledamöterna i nämnderna saknar kompetens, och har dessutom i många fall band till företagen som driver kärnkraftsverken, konstateras i rapporten.

– Flera ledamöter säger själva att de inte har tillräcklig kompetens för att ställa kritiska frågor – och sedan är frågan om de alltid vill det göra det också, säger Anders Hanberger, professor i utvärdering vid Umeå Universitet och den som utvärderat nämndernas arbete, till Sveriges Radio Uppland.

Säkerhetsnämnderna inrättades för snart trettio år sedan för att fungera som allmänhetens ombud gentemot kärnkraftverken och oberoende informera om säkerhetsarbete och beredskap.

Men i praktiken förmedlar nämnderna bara okritiskt företagens egen säkerhetsinformation, menar Anders Hanberger. Utöver detta så framkommer att det finns tydliga band mellan nämnderna och de företag som driver kärnkraftsverken. Bristerna i nämndernas arbete är alltså många och allvarliga, menar Anders Hanberger.

-- Om man har inrättat lokala säkerhetsnämnder för att de ska vara en länk mellan kärnkraftverken och allmänheten, och allmänheten inte får den information de har rätt till – då är det klart att det är allvarligt, säger Anders Hanberger.

Enligt Anders Hanberger kanske man till och med bör överväga att lägga ner nämnderna i sin nuvarande form, och i stället skapa ett nytt system som kan stärka insynen i kärnkraftsverkens säkerhetsarbete.

Anders Hanbergers utvärdering ingår i en statlig utredning om samordnad reglering på kärnteknik- och strålskyddsområdet, som ska lämna ett så kallat betänkande till regeringen innan årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".