Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
VETANDETS VÄRLD 29 OKT

Kartskatt på nätet visar landsbygden år 1630

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 11.00
Kartskatt från 1600-talet på nätet
(19 min)
1 av 2
Landsbygden kring Malmköping (Sörmland) på 1600-talet, Lilla Malma kyrka, landsvägen och lantbruk. Foto: Riksarkivet.
2 av 2
Clas Tollin, projektledare, fr v och Mats Höglund, arkivarie, ansvariga för Riksarkivets digitalisering av stormaktstidens kartering av svensk landsbygd. Foto: Per Gustafsson.

En stor kartskatt har nu gjorts tillgänglig via nätet – 1600-talets svenska landsbygd. En guldgruva för dig som forskar om din hembygd.

Det var Gustav II Adolf som några år innan han stupade vid slaget Lützen beordrade att Sverige skulle karteras. Ett 60-tal lantmätare anlitades och skickades ut på landet för att rita kartor över gårdar, kyrkor, åkrar, kvarnar, humlegårdar, frukt- och grönsaksodlingar.

Karteringen varade 1630-1655 och lantmätarna hann med cirka hälften av det bebyggda Sverige (ej Skåne, ej Gotland) innan projektet dessvärre avslutades. Kartorna har förvarats på diverse olika arkiv i Sverige.

Nu har Riksarkivet skannat in kartorna och skapat en databas sökbar för alla och envar. Gå till www.riksarkivet.se/geometriska och ladda ner en insticksfil (pc/Mac) som gör det möjligt att se kartorna i hög upplösning.

Kartorna är mycket artistiska och pedagogiska. Objekt har ritats in i form av lättförståeliga färggranna symboler och dessutom finns förklarande text till vad som kan iakttas. Under stormaktstiden hade rikskansler Axel Oxenstierna i Stockholm långt gångna idéer om att öka kontrollen över landets resurser, och det var naturligt för honom att inventera de ekonomiska aktiviteterna på landet.

För hembygdsforskaren öppnar sig nu nya möjligheter. Man kan sitta vid hemdatorn och via google map ta reda på om det existerar en karta över ens egen hemort. Kartan kan laddas ner och skrivas ut. De kallas geometriska därför att de är storskaliga. De påminner i mycket om 1950-talets ekonomiska kartor, som också beskriver vilka områden som är bebodda, odlingar och andra förekommande näringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".