Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första aporna inte från Afrika

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 06.00
Människans förfäder kom från Asien
(1:43 min)
Så här kan aporna som levde för 39 miljoner år sedan sett ut. De tre antropoiderna Afrotarsius, längst upp, Biretia, längst ner t v, och Talahpithecus, längst ner t h. (Klicka på bilden för förstoring.)

De första aporna, människans allra tidigaste förfäder, utvecklades i Asien och inte i Afrika som man tidigare trott, enligt en ny studie i tidskriften Nature.

Allt fler forskare sluter upp bakom teorin att de första aporna i själva verket utvecklades i Asien, och först senare invandrade till Afrika. Nu ger nya fossilfynd som presenteras i tidskriften Nature ytterligare stöd åt den teorin.

Fynden i sig ser kanske inte mycket ut för världen – det handlar om ett antal millimetersmå tänder, som har silats fram i ökensanden i Libyen i norra Afrika.

Men de här tänderna har nu visat sig komma från några av människans allra tidigaste förfäder, små decimeterlånga Herr Nilsson-liknande apor, som levde på platsen för 39 miljoner år sen.

Fossilen är de äldsta från antropoider, alltså den överfamilj som alla apor och även människan hör till, som någonsin hittats i Afrika. Dessutom kommer tänderna från flera olika antropoidarter – och det gör fyndet särskilt intressant, enligt Lars Werdelin, förste intendent vid Naturhistoriska Riksmuséet.

– Den här variationen tyder på att det måste finnas en äldre utvecklingslinje av de här små primaterna från kanske för femtio miljoner år sedan. Men trots att man har andra ganska rika och välstuderade utgrävningar i Nordafrika som är äldre än den här, så har man inte hittat något motsvarande. Så mycket tyder på att det faktiskt inte fanns några sådana här djur på kontinenten tidigare, säger Lars Werdelin.

Om det stämmer att de nya fynden kommer från några av de första antropoider som fanns i Afrika – och man har alltså inte hittat några äldre fossil, trots att man har letat ganska noga – då måste de små aporna alltså ha utvecklats någon annanstans, och sedan invandrat till Afrika därifrån.

Den plats där man har hittat äldre släktingar till antropoiderna, det är i Asien, framför allt i Kina. Det är alltså det hetaste tipset till antropoidernas ursprung, säger Lars Werdelin – men han vill inte dra det så långt som att vi människor har vårt ursprung där.

– Nej, vi håller oss nog till att vi är afrikaner, även om vi härstammar från de här små krabaterna som förmodligen ursprungligen var asiater, säger han.

Referens:
Jaeger et al. "Late middle Eocene epoch of Libya yields earliest known radiation of African anthropoids", Nature 28 October 2010, Vol 467. Doi: 10.1038/nature09425.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".