Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Estland satsar på klimatskadlig oljeskiffer

Publicerat onsdag 3 november 2010 kl 06.00
Om Estlands satsning på oljeskiffer
(2:07 min)
1 av 3
Kommunikations och näringsminister Juhan Parts.
2 av 3
Rainer Nölvak, styrelsemedlem i ELF, Estonian wildlife fund. Foto:Pelle Zettersten/SR.
3 av 3
Grävmaskin lastar oljeskiffer på dumper. Foto:Pelle Zettersten/SR.

I takt med att de kända oljereserverna minskar så ökar intresset för att få fram olja från så kallad oljeskiffer. Estland är världsledande på marknaden planerar nu för att öka produktionen av skifferolja. Men oljeskifferindustrin dras med många miljöproblem, både när det gäller själva gruvbrytningen och utsläpp till vatten och luft.

Kilometer efter kilometer åker vi i det sterila landskapet längs gruvvägarna i världens största oljeskifferbrott. Vägen kantas av tjugometer höga väggar av sten och grus. Gruvan ligger vid Narva, ett stenkast från ryska gränsen. Det är ett dagbrott, ungefär som ett jättelikt grustag och täcker en yta nästan lika stor som Stockholms kommun.

Oleg Nitkin och Pavel Onuchak från det statliga energiföretaget Eesti energi berättar att för att komma åt det tunna täcket av skiffer som bara är tre meter tjockt måste man spränga och sen gräva undan ett 20 meter tjockt lager med jord, grus och sand.
Oljeskiffern lastas på dumpers och körs till kraftverk, där den eldas för att framställa elektricitet, över 90 % av all el i Estland produceras på det här sättet något som Estland är ensamma om.

En ny oljefabrik byggs och när den står klar 2012, ska man producera tre miljoner fat olja per år. En del av oljeskiffern används nämligen för att framställa olja och produktionen ska nu tredubblas. Globalt sett finns det dessutom betydligt större reserver av olja bundet i berg på det här sättet jämfört med kända reserver av råolja och Juhan Parts som är näringsminister i Estland tror att skifferoljan kommer ersätta en stor del av råoljan.
– Oljeskiffer är ett vädigt seriöst alternativ till råolja, säger Parts.

Flera länder är intresserade av att använda oljeskiffer och det statligt ägda Estniska energiföretaget har samarbete med flera länder för att utveckla deras industri, bland andra Jordanien. Men verksamheten ifrågasätts av miljöskäl av den estniska miljöorganisationen Estlands naturfond. Dels för att stora ytor mark används vid brytningen, men också för att produktionen ger stora utsläpp av bland annat koldioxid.

Rainer Nölvak i föreningen tycker att det vore hög tid att avveckla verksamheten och rikta in sig mot en miljövänligare energiproduktion.
– Det finns vägar runt oljeskiffern och Estland skulle bli trevligare, lugnare och renare att leva i utan denna brytning, anser Nölvak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".