Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vargobduktioner ska upptäcka sjukdomar

Publicerat torsdag 20 januari 2011 kl 08.00
"Vi plockar ut alla inre organ"
(1:26 min)
Erik Ågren tillsammans med en kollega på SVA obducerar en av de skjutna vargarna i årets vargjakt.

Sedan årets vargjakt startade i lördags har hittills 15 av 20 vargar skjutits. De skjutna vargarna har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala där de just nu obduceras.

– Här har vi en vargtik som är skjuten rakt genom bröstet, rakt från sidan. Vi plockar ut alla inre organ som vi lägger på bordet här, och tittar på mag-tarmkanalen. Vi ser vad de har ätit för någonting och sedan börjar vi ta prover för olika paracytologiska undersökningar och till framtida forskning, berättar statsveterinär Erik Ågren.

Förra året saknades vissa delar som svansar, tår och testiklar. Nu ska de finnas med och ni kan undersöka intakta djur, har ni hittat några sjukdomar?

– Ja vi har hittat enstaka förändringar, dels äldre skador och dels har vi hittat ett överbett, ett kraftigt överbett som är onormalt och en hane som hade en testikel kvar i buken.

Överbettet och testikeln som har växt fel kan vara tecken på inavel. Men det är för tidigt att säga säkert ännu. Mer tydligt är då det tecken på skabb som den varghona har som ännu inte har blivit flådd. Statsveterinär Henrik Ulhorn berättar.

– Det ser man framförallt här på benen, att den är mörkfärgad och har dåligt med päls på många ställen och tittar man noga på nära håll kan man se små sår i skinnet.

Vad kan det betyda?

– En del kan bli väldigt dåliga och till och med dö av det. Alltså det ger en kraftig hudinfektion och det kan sprida sig över hela kroppen.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".