Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykiska problem efter oljekatastrofen

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 07.04
Oljeutsläpp påverkar psyket
(1:25 min)

Att vara ekonomiskt beroende av fiske och turism kan vålla lika stor psykisk ohälsa som att få olja på stranden där man bor. Det visar en studie efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen i våras.

– Det har säkert fått mycket uppmärksamhet och är inte förvånande att människor mår dåligt när man ser hur det ser ut, säger Henrik Olinder som arbetar med kriskommunikation på den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Strax efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen besökte forskarna två fiskesamhällen - ett där oljan aldrig flöt i land men där fisket och turismen påverkades av utsläppen - och ett annat samhälle där oljan faktiskt nådde stränderna.

Det visade sig att den psykiska ohälsan i form av depressioner och liknande ökade ungefär lika mycket på båda orterna.

Ganska väntat så var det de personer som själva förlorade inkomster som uppvisade de tydligaste tecknen på psykisk ohälsa.

Forskarnas slutsats är att sämre ekonomi kan påverka den psykiska hälsan mera än olja på stranden där man bor.

Henrik Olinder tror att oljebolaget BP:s långa tystnad efter oljekatastrofen kan ha bidragit till att förvärra de psykiska besvären:

– Får man inte veta någonting så är det klart att då blir man uppgiven till slut.

Om något liknande händer i Sverige så hamnar dessa frågor hos kommunernas krisbearbetningsgrupper och landstingens psykiska katastrofledning.

Ett sätt att lätta på trycket kan också vara att öppna telefonslussar som när fågelinfluensan och svininfluensan var aktuella.

– Den mänskliga kommunikationen var om inte ett rent psykosocialt stöd så ändå en viktig avlastning, säger Olinder.

Hanna Westerlund
hanna.westerlund@sr.se
Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

(Referens: Grattan, L.M. et al: The early psychological impacts of the deepwater horizon oil spill on Florida and Alabama communities. Environmental health perspectives. Online 17 Februari 2011. Doi: 10.1289/ehp.1002915)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".