Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler rävanalyser ska ringa in dvärgbandmasken

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 06.13
Osama Ibrahim skrapar bort sekret från rävtarmar som kan innehålla exemplar av rävens dvärgbandmask. Foto: Karin Gyllenklev/SR

Nu håller Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, på att undersöka fler rävar. Man letar i tarmarna efter rävens dvärgbandmask, för att kunna fastställa hur utbredd parasiten är i Sverige.

I söndags rapporterade SVA det första fallet av rävens dvärgbandmask i Sverige. Parastien hittades i tarmarna på en räv från Bohuslän.

Får vi människor i oss ägg från dvärgbandmasken kan vi bli väldigt sjuka och i värsta fall dö. Idag vid lunchtid kommer SVA gå ut med nya resultat från fler rävar som undersökts i jakt på parasiten.

Totalt handlar det om nio rävar som kommer från samma område som den infekterade räven. Eva Osterman Lind, på SVA berättar att fler analyser behövs innan man kan besluta om vilka åtgärder som ska vidtas.

– När man har ringat in utbredningsområdet så kommer man ta ställning till om det här är något som det finns mjölighet att försöka utrota eller vad vi kan göra, det beror helt på vad vi finner, säger hon.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".