Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny zombiesvamp infekterar myror

Publicerat fredag 4 mars 2011 kl 06.00
En brasiliansk hästmyra som blivit infekterad av zombiesvamp. Foto: Harry C. Evans/Public library of sience

Visste du att det finns zombier på riktigt? Forskare har precis beskrivit fyra nya arter av så kallad zombiesvamp som infekterar myror i den Brasilianska regnskogen.

Zombiesvamparna tar sig in i myrornas hjärna och manipulerar deras beteende och styr myrorna till en viss position för att kunna sprida sina svampsporer på bästa sätt.

Svampen sveper in myran i trädfärgad tråd, eller så kallat svampmycel, som till slut dödar myran och en slags stjälk, svampens fruktkropp, växer ut från myrans nacke varifrån zombiesvampen sedan kan sprida sina sporer och fullfölja sin livscykel.

Varje svampart är specialiserad på en sorts myra och forskarna vill nu undersöka hur svamparnas komplicerade livcyklar påverkas av den allt mer försvinnande och uppdelade brasilianska regnskogen där zombiesvamparna lever.

Referens:
Evans H. et. al. Hidden Diversity Behind the Zombie-Ant Fungus Ophiocordyceps unilateralis: Four New Species Described from Carpenter Ants in Minas Gerais, Brazil. Plos One e17024. DOI:10.1371/journal.pone.0017024

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".