Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sockerrör skadar klimatet mindre än andra grödor

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 06.45

Den som bryter jungfrulig mark för att plantera sockerrör orsakar större utsläpp av växthusgasen koldioxid eftersom naturen oftast innehåller mer biomassa (alltså växter som bryts ner när man röjer marken) än vad odlad mark gör. Alltså är det bättre att odla sockerrören på åkrar som inte längre behövs för andra grödor. Men hur mycket bättre har man inte vetat så noga.

Nu har ett amerikanskt miljöforsknings-institut undersökt saken i Sydamerikas största savannområde, Cerradon i Brasilien.

Det visar sig att luften runtomkring en sockerrörsodling i snitt är cirka 1 grad svalare än om man odlar andra grödor.

Det beror på att sockerrören reflekterar mera solljus än andra grödor vilket gör att uppvärmningen minskar.

Dessutom avger sockerrören mer vattenånga än andra växter och kyler på så vis ner luften i närområdet.

Det är visserligen bara en lokal effekt, men forskarna menar att såna också ger ett viktigt bidrag till helheten när det gäller klimatförändringar på hela vår jord.

Men det är bara jämfört med andra odlade grödor som sockerrören har en positiv effekt - allra bäst för det lokala klimatet är det att inte odla någonting alls. En viss skada orsakar alltså sockerrören.

Och om man börjar odla sockerrör och i stället flyttar sina gamla odlingar till en ny plats, så kan det också bli negativt, särskilt om man hugger ner skog för att skapa ny åkermark.

Referens: Loarie, S.R. et al: Direct impacts on local climate of sugar-cane expansion in Brazil. Nature Climate Change, posted on line April 17, 2011. Doi:10.1038/nclimate1067.

Reporter Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".