Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakfull kirurg opererar sämre

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 08.06

Omåttlig alkoholförtäring dagen före en operation verkar kunna försämra kirurgers förmåga att operera. Det har en grupp irländska forskare visat i en studie där åtta bakfulla manliga kirurgstudenter fick operera i en simulator.

När de utförde operationen i simulatorn klockan nio på morgonen dagen efter en middag med mycket alkohol, visade det sig att de bakfulla gjorde fler fel och opererade långsammare än kontrollgruppen på åtta studenter som inte var bakfulla.

Att kirurgers förmåga att operera påverkas negativt om de är berusad är givet, säger forskarna, men det finns inte så mycket kunskap om hur länge alkoholintaget påverkar kirurgen.

De tycker att det kan vara rimligt att kirurger överväger att avstå alkohol dagen före operation.

Studien publiceras i Archives of Surgery.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".