Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler flamskyddsmedel hos pilgrimsfalkar

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 05.37
Pilgrimsfalkar och flamskyddsmedel
(1:07 min)
Ännu ett flamskyddsmedel hittat i pilgrimsfalkars ägg. Här en unge. Foto: Joe Kosack / PGC Photo

Forskare har nu hittat rester av ännu ett flamskyddsmedel i pilgrimsfalkarnas ägg, både i Nordamerika och Europa. Det handlar om en sorts klorerade flamskyddsmedel som man förut bara sett i Nordamerika där de tillverkas, men som nu för första gången också hittats hos pilgrimsfalkar i Spanien.

Flamskyddsmedlet Dechlorane Plus och nära besläktade ämnen började användas på 1970-talet som ersättning för ett annat medel som förbjöds. Men det är först de senaste åren man har upptäckt dem i naturen, framför allt runt de stora sjöarna på gränsen mellan USA och Canada. Man såg det länge som ett mer lokalt miljöproblem, eftersom det är i Nordamerika ämnena tillverkas.

Men nu har alltså ett internationellt forskarlag hittat halter av den här sortens flamskyddsmedel också i Spanien.

Svenska forskare har tidigare hittat rester av bromerade flamskyddsmedel i pilgrimsfalkars ägg och även då visade de sig så småningom vara mer globalt spridda än man trott från början. Nu kartlägger de också förekomsten av liknande flourerade ämnen, till exempel såna som finns i våra sportkläder.

Dechlorane plus och dess släktingar är så kallade persistenta ämnen, dvs de bryts ner väldigt långsamt, så de rester vi nu ser i naturen har kommit till under decenniers användning. Vilka effekter de här ämnena kan ha på falkarna vet man ännu inte.

Källa:
Paula Guerra et al: Dechlorane Plus and Related Compounds in Peregrine Falcon (Falco peregrinus) Eggs from Canada and Spain, Environ. Sci. Technol., 2011, 45 (4), pp 1284–1290

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".