Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Isfritt Antarktis lockar stim av hungriga valar

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 06.00
Klicka och lyssna på knölvalen
(0:17 min)
1 av 2
Forskarna fick ägna alla sina krafter åt de många knölvalarna. Foto: Ari Friedlaender, Duke university.
2 av 2
Knölvalarna kartläggs med hjälp av särskild utrustning. Foto: Ari Friedlaender, Duke university.

Aldrig förr har så många knölvalar setts på en och samma plats vid en expedition till Antarktis. Men rekordet kan vara ett tecken på att hotet mot krillen ökar när istäcket är borta.

Forskarna skulle under sin expedition till Antarktis 2009 egentligen kartlägga alla möjliga djur som livnär sig på den lilla räkan krill. Men de fick ge upp och ägna sina krafter bara åt knölvalarna.

– Det var ganska förvånande att se så stora mängder krill och knölval och även fåglar och sälar, berättar en av deltagarna, marinbiologen Douglas Nowacek från Duke university i USA.

Det formligen vimlade av knölvalar i Wilhelmina-bukten i Antarktis för två år sedan: minst 50 gånger så många valar per kvadratkilometer som den gamla toppnoteringen.

Och förklaringen fanns under vattenytan - ett jättelikt stim av krill, en typ av små räkor som valarna äter.

Krillen brukar samla sig i stim nära land när den antarktiska vintern närmar sig. Problemet är att istäcket som annars brukar skydda dem nu var borta.

Det blev rena krillkalaset för knölvalar, sälar och pingviner.

Forskarna tror inte att toppnoteringen är tillfällig, eftersom de såg väldigt många valar, om än inte riktigt lika många, ett år senare.

Krillen har redan gått tillbaka i många år i takt med att istäcket minskar. Om den minskar ytterligare så kan det bli besvärligt inte minst för sälar och pingviner som är beroende av isen.

– Det kan få dramatiska följder för den mängd av djur som livnär sig på krill, säger forskarkollegan Ari Friedlaender.

Även om just knölvalarna kan hitta föda på annat håll så kanske de påverkas på andra sätt. Forskarna kunde höra dem utstöta sociala läten som annars bara brukar höras när de parar sig, vilket sker hundratals mil från Antarktis.

Referens
Friedlaender, A., Nowacek, D. et al: Super-aggregations of krill and humpback whales in Wilhelmina Bay, Antarctic peninsula. PLoS ONE 6(4): e19173. doi:10.1371/journal.pone.0019173.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".