Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Datorer kraschade också vid haveriet

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 06.10
Satelitbild över skadorna på det Japanska kärnkraftverket Fukushima. Foto: Digital Globe/Scanpix

Det kommer ta flera år innan vi vet exakt vad som hände vid kärnkraftverket i Fukushima i Japan. Information om vad som hände med de olika säkerhetssystemen och som fanns lagrad i datorer vid kraftverken försvann vid haveriet.

– Vi vet ju inte riktigt hur händelseförloppet varit och det kanske tar flera år innan vi får svar på det, säger Lennart Karlsson, ansvarig för kärnkraftssäkerhet vid Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige. Han var med med vid en konferens som Internationella atomenergi organet IAEA, höll nyligen i Wien och där den här informationen kom fram.

När den stora tsunamin träffade kärnkraftverket i Fukushima och slog ut säkerhetssystemen försvann också en hel del information som fanns lagrad i datorer och som hade varit värdefull nu för att förstå mer i detalj vad som hände. Tillexempel så skulle man kunnat få reda på i vilken ordning som säkerhetssystemen fallerade.

När stannade tillexempel pumparna till det så viktiga kylsystemet, var det batteribackupen eller diesemotorererna som föll bort först? Det är frågor som det kommer vara mycket svårt att få svar på, eller i alla fall ta mycket långt tid att få fram information om.

Varje allvarlig incident och olycka som inträffat vid kärnkraftverk runt om i världen har varit lärorika för kärnkraftsindustrin och säkerheten har höjts efter varje gång.

– Även om många detaljer saknas från händelsen i Japan så kan man i alla fall konstatera att industrin måste ha betydligt högre säkerhetsmarginaler och räkna med händelser som i stort sett är otänkbara, säger Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet och tidigare ordförande för reaktorssäkerhetsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".