Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företagspengar kväser malaria

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 06.00
1 av 5
Plasmodiumparasiten, malarians orsak, syns i fluorescensmikroskop. Foto: Scanpix
2 av 5
Malariasjukhus i Senegal Foto: Scanpix
3 av 5
12-årige Charles Ssali är ambassadör för RBM-projektet Foto: Scanpix
4 av 5
I Zambia delas de impregnerade myggnäten ut till familjen. Foto:Scanpix
5 av 5
Hela familjen omfattas av malariasjukvård. Foto: Scanpix

Roll Back Malaria! är ett upprop som visar fantastiska resultat i flera afrikanska länder. Genom att övertala stora företag att satsa pengar på malariabekämpning för de anställda, har sjukskrivningarna minskat med 94%, och både produktionen och vinsterna har ökat rejält.

 Eric Mouzin  är epidemiolog inom projektet RBM, och bekräftar att företagen vunnit på sin investering i hälsa.

 Mediciner, men också myggnät och desinficering av bostäderna ingår i åtagandena, och materialet kommer till företagen centralt från regeringen.

Med en insats på 34 dollar per år och anställd under åren 2000 till 2009 har man minskat sjukdagarna med 94%, en högst reell ekonomisk vinst.

Man använder kombinationsläkemedel där malörtssläktingen Artemisia ingår, och besprutar bostäderna med tre olika insekticider för att undgå resistensbildning hos parasiten i myggan.

Avsikten är inte att privatisera malariasjukvården utan att visa regeringarna hur oerhört kostnadseffektiv bekämpningen är. Privatvården kan aldrig nå hela befolkningen, initiativet måste föras över till den allmänna sjukvården, berättar Eric Mouzin.

I Zambia sover i dag 80% av befolkningen under myggnät, och i Ghana ingår samtliga gruvarbetare i projektet genom företaget Anglogold. Vissa länder är svårare än andra att nå - Nigeria och Demokratiska republiken Kongo, t ex, en stor befolkning och usel logistik gör uppgiften svår.
I Zambia, Ekvatorialguinea, Ghana och Mozambique har arbetet däremot gått galant.

Och alla trix är tillåtna för att bekämpa den sjukdom som står för 20% av barnadödligheten på en hel kontinent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".