Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Bioterrorister jagas av genforskare

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 06.17
Bioterror
(1:30 min)
Amerikansk mjältbrandsberedskap, 2001. Foto: Kenneth Lambert/Scanpix.

Nu har det blivit möjligt att skilja avsiktlig spridning av farliga smittsamma sjukdomar som mjältbrand från naturlig, spontan, spridning. Forensisk mikrobiologi heter vetenskapen som skulle kunna säkra bevis mot bioterrorister.

– Det är ett nytt vetenskapsfält, där man försöker söka källan, den geografiska utbredningen och även tiden som har förflutit efter ett utsläpp, säger Mats Forsman som är forskningsledare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, i Umeå.

Det var de så kallade mjältbrandsbreven i USA på hösten 2001 som satte fart på forskningen gällande alla sjukdomsskapande bakterier som ansågs attraktiva för bioterrorister. Men förmågan att kunna skilja på avsiktlig respektive oavsiktlig smitta har utvecklats de allra senaste åren, som en konsekvens av att gensekvensiering, alltså detaljerad analys av arvsmassa, blivit snabbare och billigare.

-- Det gör att vi kan få en helt annan upplösning på våra resultat så att vi kan jämföra enskilda stammar av bakterier med varandra. Det kunde vi inte göra tidigare, inte med den här upplösningen.

Ett nytt vetenskapsfält alltså för att skilja på avsiktlig respektive naturlig spridning av smittsamma sjukdomar. Det handlar om att i virus och bakteriers genetiska koder hitta spår av ämnen som använts för att framställa, stabilisera och sprida mikroorganismerna för att kunna pussla ihop en bild av vad som faktiskt hänt.

Pär Larsson som är forskare vid FOI tror att bara existensen av en fungerande forensisk mikrobiologi minskar risken för sådana här brott.

– Förmågan då att knyta en gärningsman till ett brott, om gärningsmannen vet att den kan knytas till ett visst brott, så är det faktiskt ett sätt att förebygga bioterrorrism.

I Vetandets värld idag kan ni höra mer om FOI:s forskning om den gåtfulla sjukdomen harpest, en av de smittsamma sjukdomar som anses intressant för bioterrorister - kl 12.10 här i P1.

Reporter Mats Carlsson-Lénart
vet@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".