Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopp om nytt test för prostatacancer

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 06.18
Hopp om nytt test för prostatcancer
(1:27 min)
Risken för onödiga kirurgiska ingrepp minskar förhoppningsvis med det nya testet. Foto: Wikimedia Commons

Ett nytt test för prostatacancer utvecklas i Uppsala. Den gängse metoden - PSA-analys - är omdiskuterad eftersom den ger en tämligen hög andel falsklarm, med onödiga kirurgiska ingrepp som följd.

Flera forskargrupper runtom i världen söker en mer tillförlitlig diagnostik.

Uppsalagruppens angreppssätt bygger på att hitta små, små partiklar, prostasomer, som normalt finns i sädesvätskan hos alla män, men som läcker ut i blodet om man har prostatacancer. Masood Kamali vid Uppsala universitet leder forskningen...

- Nu har vi utvecklat den här metoden, och kan mäta prostasomer i blodet - och då ser vi att prostasomer också reflekterar cancerns aggressivitet, d v s de som har besvärligare cancer har mer av prostasomer i blodet än de som har mildare former av cancer"

Det är alltså inte bara förekomsten av en cancer i prostatakörteln som den här metoden upptäcker, utan även hurpass aggressiv cancern är.

Metoden bygger på avancerad antikroppsbiologi - för att vara säker på att hitta rätt så måste fem olika antikroppar låsa fast vid prostasomerna för att ge utslag i mätapparaturen - det är som att ha en dörr där det behövs fem olika nycklar för att låsa upp säger Masood Kamali.

- Det är ungefär som om man har en dörr med fem lås. och även om en nyckel är likadan som en annan, så har du fortfarande fyra kvar. Så säker ungefär är vår metod.

Än så länge är det ett tämligen litet material som man bygger på, något hundratal patienter - och det krävs massor med ytterligare forksning...

"Vi har nu initierat en ny studie där vi hoppas kunna titta på kanske tusebntals patienter för att bekräfta våra resultat"

Idag publiceras gruppens arbete i den vetenskapliga tidsskriften Proceeding of the National Academy of Sciences.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".