Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samtal hjälper mot sexuellt överförda sjukdomar

Publicerat måndag 30 maj 2011 kl 06.00
Bara att prata minskar risken
(1:48 min)
Gonorré är en av de könsjukdomar som ökar i Sverige. Affischen är från kampanjen 1970.

Om sjukvården börjar ställa frågor till dem som testar sig för olika sexuellt överförbara sjukdomar, skulle man kunna få ner det riskabla beteendet med upp till 50 procent.

Hälften av alla unga mellan 15 och 29 har sex utan kondom med en tillfällig partner. Samtidigt har flera könssjukdomar ökat och de nya hivfallen per år blir åtminstone inte färre.

– Forskning visar att om man låter den som kommer för att testa sig själv reflektera över sitt beteende, så är det lättare att genomföra en förändring, säger Viveca Urwitz på Smittskyddsinstitutet.

Med sådan självreflekterande rådgivning ställer vårdpersonalen frågor om hur många sexpartners man haft den senaste tiden, och hur ofta oskyddat sex. Sedan får man själv sätta ord på vad det betyder och hur något skulle kunna förändras. Då visar det sig att så kallat högriskbeteende minskar.

Dit räknas att ha fler än tio partners om året, att ha mycket oskyddat sex och särskilt då oskyddat analsex. Enligt en studie i Storbritannien står den gruppen för över hälften av hiv-fallen och andra sexuellt överförda sjukdomar.

En stor studie i USA har visat att efter sådan rådgivning minskade högriskbeteendet med drygt 30 procent, och det satt i hos de flesta även ett år efter rådgivningen. De unga, under 20 år, var ännu mer mottagliga -- hälften av dem ändrade sitt beteende.

Studien kom för flera år sedan men har inte fått det genomslag den förtjänar, enligt Viveca Urwitz. Världshälsoorganisationen WHO har inte brytt sig om den, men var till exempel mycket snabb att lyfta fram rön som visade att manlig omskärelse minskar hiv-spridningen.

Just nu görs en liknande studie i Sverige som rör klamydiasmittspridning, och resultaten verkar hittills mycket lovande, säger Viveca Urwitz.

Visserligen skulle rådgivning kräva vissa förändringar i arbetssättet inom vården, men inget oöverstigligt menar hon:

– Det skulle krävas utbildning av personal och kanske lite förändringar på mottagningen, men det är ju inga oöverstigliga saker om man jämför med att ge komplicerade behandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".