Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Neanderthalsbosättning strax söder om polcirkeln

Publicerat fredag 13 maj 2011 kl 06.00
Neanderthalsverktyg berättar om ung neanderthalsbosättning
(1:49 min)
Stenverktygen från den nordligaste neanderthalbosättningen, straxt söder om polcirkeln. Bild: Science

Fynd av stenåldersverktyg i Uralbergen tyder på att det bodde neanderthalare där så sent som för 33 000 år sedan. Det är i så fall en av de yngsta bosättningarna av neanderthalare man har funnit - och även det mest nordliga - hundra mil norr om tidigare kända neanterthallokaler.

I norra Uralbergen i Ryssland, har forskarna funnit redskap gjorda på typiskt neanderthalsvis, men verktygen är från "fel tid" och funna på "fel plats".

"Fel tid", i den bemärkelsen att neanderthalarna nästan var utdöda för trettio tusen år sedan och liknande redskap är vanliga för en mycket äldre neanderthalskultur.

"Fel plats" i den bemärkelsen att man aldrig har funnit neanderthalare så långt norr ut tidigare, precis söder om polcirkeln.

Bara arkeologiska fynd - inga fossil
Trots att man inte har funnit några benrester från de människor som bodde där, så talar verktygen för en sen bosättning av neanderthalare.

– Neanderthalarna hade en väldigt speciell teknik för att slå av skärvor från stenar och de använde ofta kärnan av de här stenarna, medan typiskt för Homo sapiens tidiga redskapskultur är att man gör mycket finare spetsar, mycket tunnare, man får fram mer skärande egg. De här redskapen är tillverkade på ett typiskt neanderthalssätt. Det är det som gör att man säger att trots avsaknaden av fossil så måste det här ha varit en boplats för neanderthalare, säger han.

Utträngda till sämre miljöer
Enligt Lars Werdelin tyder fynden på att nutidsmänniskan trängde ut neanderthalsmänniskorna till utkanterna av de beboeliga områdena.

Tillsammans med andra sena fynd kan de ge en bättre förståelse för hur det gick till när neanderthalarna dog ut.

– För det verkar ju som att de yngsta neanderthallokalerna är lokaler som ligger i periferin av neanderthalarnas utbredningsområde, där förmodligen miljön inte var så lämplig, utan ganska marginell. Och det förefaller som om de trängdes undan av Homo sapiens som då tog över de mer attraktiva delarna av Europa och västra Asien, säger han.

Referens:
Slimak, L. et al., Late Mousterian Persistence near the Arctic Circle, Science, vol 332, 2011
DOI:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".