Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Koldioxidlagring ingen säker lösning på växthusproblemet

Publicerat onsdag 15 september 2004 kl 11.17

Att fånga in merparten av all koldioxid från industrin och pumpa ner den i berggrunden eller i världshaven har presenterats som en möjlig metod att bromsa de stigande temperaturerna på jorden. Men trots att man redan idag vet att tekniken fungerar så menar många experter att den är förknippad med allt för många problem.

– Jag tror bland annat att man underskattat svårigheterna i att få den här tekniken tillräckligt utbyggd för att den ska ge tillräcklig effekt. Det säger Michael Tjernström professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Hans uttalande kommer som en direkt reaktion på den artikel i Svenska Dagbladet, i tisdags, där flera framstående energi- och klimatexperter menade att koldioxidgömmor är det enda realistiska sättet att på kort sikt bromsa de stigande temperaturerna på jorden.

Flera problem
Ett annat problem, som Michel Tjernström pekar på, är att man troligen inte kan komma åt alla utsläpp av koldioxid med den här tekniken - inte från bilavgaser till exempel.

– Och även om man löser de här tekniska problemen, säger han, så har man ju idag ingen aning om hur nedpumpning av enorma mängder koldioxid i våra berg och hav skulle påverka miljön.

Förmodligen, och det är kanske värst av allt, fortsätter Michael Tjernström, så skulle en satsning på koldioxidgömmor också sända ut budskapet att det är fritt fram att elda på med fossila bränslen.

Hot mot långsiktig lösning
– Och det skulle ju bara göra det ändå svårara att ta itu med huvudproblemet, nämligen att gå över till andra typer av energikälor som inte påverkar klimatet lika mycket.

Enligt Michael Tjernstöm så är metoden att begrava koldioxid i marken ingen bra lösning på växthusproblemet, utan i bästa fall ett sätt att vinna lite tid medan man arbetar på att få fram nya miljövänligare sätt att utvinna ebergi på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".