Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2004-09-17

Publicerat fredag 17 september 2004 kl 15.29

Om alla skelett fossilforskarna hittat på norska Svalbard och om Astras misslyckade USA-satsning. Dessutom om en strålande 50-årsjubilar....

Simmande jätteödlor utanför Svalbard

I Svalbard, den norska ögruppen långt uppe i Norra ishavet, har fossilforskare nyligen hittat skelett efter flera gigantiska ödlor som levde i havet för 160 miljoner år sedan, samtidigt med dinosaurierna. Skeletten kommer från två olika slags ödlor - fisködlor och svanödlor - och forskarna tror att det kan handla om hittills oupptäckta arter.

En juridisk strid har dessutom blossat upp. Det har visat sig att en privatperson sen tidigare skaffat sig rätt att utvinna fossiler i området, och nu är det frågan om paleontologerna kan fortsätta sitt arbete med skeletten. Tills vidare har allt arbete avstannat i väntan på en lösning på konflikten.

Den snåriga vägen mot ett godkännande

I veckan drabbades det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra-Zeneca av ett svidande bakslag. Det blodproppshämmande läkemedlet Exanta kommer troligtvis inte att bli godkänt i USA - inte nu i alla fall. En expertgrupp knuten till FDA, det amerikanska läkemedelsverket, tyckte nämligen att Exantas långtidseffekter på levern inte var tillräckligt utredda.

Vetenskapsradion träffade Anders Grahnén som är forskningschef på företaget Quintiles i Uppsala, som hjälper läkemedelsföretag att testa och få nya mediciner godkända. Han berättade om den omständliga och dyra process som ligger bakom att få läkemedel godkända idag, en process som tar ungefär elva år och kostar elva miljarder kronor.

En kärnreaktor i centrala Stockholm

Sveriges första kärnreaktor, R1, togs i drift för exakt 50 år sedan. Det var en forskningsreaktor som låg i ett bergrum under Tekniska Högskolan i Stockholm, och här skulle kunskap om både kärnkraft och kärnvapen tas fram. Nyligen samlades veteraner från 50-talets forskning vid R1:an i den gamla reaktorhallen för att högtidlighålla 50-årsminnet av starten.

R1 var en tungvattenreaktor med naturligt uran, till skillnad från de kärnkraftverk vi har nu som är lättvattenreaktorer med anrikat uran, så den kom inte att stå modell för sina efterföljare. Ändå bedrevs forskning och undervisning vid reaktorn ända fram till 1970, då den stängdes. Reaktorn revs 1982.

Nyhetssvepet

I måndags meddelade utbildningsminister Tomas Östros att han vill öka den årliga forskningsbudgeten med 2,3 miljarder - pengar som ska satsas på spjutspetsforskning.
Medicin och teknik var områden som Östros nämnde som viktiga. På måndag kommer regerigens budgetproposition.

Jordbruksverket har fått kritik för att ha hemligstämplat delar av en rapport kring en sorts genmodifierad majs som jättekemikoncernen Monsanto vill börja sälja i Sverige och övriga Europa. Ett hemlighetsmakeri som väckt skarp kritik eftersom rapporten ansetts innehålla uppgifter om att den här majsen ska ha påverkat lever och njurar hos försöksdjur som matats med den. På måndag ska EU besluta om monsantomajsen ska få säljas i Europa eller inte.

En forskningsrapport i tidskriften Science visar att världens gräsmarker behöver mer uppmärksamhet och skydd än regnskogen får idag. Som skäl uppger man till exempel att savanner, prärier och stäpper huserar betydligt fler däggdjur än renskogarna gör och att gräsmarkerna skulle vara mer känsliga för de klimatförändringar som väntas på jorden de kommande decennierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".