Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ifrågasatt forskare bakom genmajstvivel

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 10.35

Den kritik som tidigare i vecka fick regeringen att skjuta upp sitt beslut om att rösta ja eller nej till import av den omdiskuterad GMO-majsen från företaget Monsanto, kommer från en forskare som själv kritiserats för bristande omdöme.

I måndags skulle EU:s  medlemsländer rösta ja eller nej till import av en genmodifierad majs från företaget Monsanto.

Men, i sista stund dök ny information upp - kritik mot hur studierna kring genmajsen genomförts och presenterats - information som fick svenska regeringen att tveka och skjuta upp hela omröstningen på obestämd tid.

Omdömestvivel kring källa
Bakom informationen står den brittiske toxikologen Arpad Pusztai som för fem år sedan fick hård kritik när han gick ut i teve och berättade om skador som han sett på råttor som matats med genmodifierad potatis.

Hans studie ifrågasattes från flera håll och vilket i slutänden ledde till att han fick sparken från sitt forskarjobb. Kritiken gällde hur Pusztai hade gått till väga och att han gick ut med sina resultat innan de var ordentligt kontrollerade.

Kritik som liknar den som Pusztai nu själv riktar mot en av de rapporter som Monsanto gjort kring den omdiskuterad genmajs som de vill börja sälja i bland annat Sverige. Pusztai skriver att Monsantos rapport innehåller fel och är vinklad. - ett omdöme  som ledde till att hela EU:s importomröstningen sköts upp.

Anledning att ifrågasätta granskningen?
Frågan har då rests om Pusztais granskning ska anses som trovärdig – en fråga som får olika svar beroende på vem man frågar. Många forskar anser att hans omdöme är tveksamt, men den kritik som Pusztai tidigare utsatts för fick han delvis upprättelse för senare när hans ifrågasatta forskning publicerades i den ansedda tidningen The Lancet.

Tore Midtvedt, som är professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi vid Karolinska Institutet, tillhör en av de som  har stort förtroende för Pusztai som vetenskapsman och som tycker att det var helt rätt att be just honom värdera Monsantorapporten.

- Puztai har ett stort kunnande,och inom en stor del av forskarvärlden har han ett stort förtroende, säger Tore Midtvedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".