Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

RMV står fast vid kritiserat prov

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 06.00
Hårt kritiserad blodanalys
(1:35 min)
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Rättsmedicinalverket bemöter nu den massiva kritik som deras analysmetoder fått i samband med den uppmärksammade rättegången där en läkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus stått åtalad för att ha dödat ett spädbarn med hjälp av sömnmedlet tiopental.

I förra veckan friades läkaren då tingsrätten ansåg att Rättsmedicinalverkets provsvar, som låg till grund för åtalet, tagits fram med så tveksamma arbetsmetoder att det inte går att dra några säkra slutsatser av detta. Men Johan Ahlner, verksamhetschef på Rättsmedicinalverket, försvarar det kritiserade provsvaret.

- Vi upptäckte ju tiopental. Hade inte vi gjort våra analyser hade man ju inte upptäckt tiopental i det här sammanhanget.

Johan Ahlner anser fortfarande att den lilla flicka som avled på Astrid Lindgrens barnsjukhus i september 2008 fick en extremt hög dos av sömnmedlet tiopental i samband med att hon dog.

Detta trots att det analyssvar som han grundar sina åsikter på kritiserats mycket kraftigt av medicinska experter och av Solna Tingsrätt, som anser att det finns så mycket tveksamheter kring hur analysen av flickans blod gjorts att analyssvaret måste underkännas som bevisning.

Under rättegången hävdade försvaret att den höga koncentrationen av sömnmedlet tiopental i provet kan bero på att blodet inte spätts ut på rätt sätt under analysen, att fler prov borde ha tagits än bara ett och att det inte går att utesluta att flera olika substanser samverkat. Försvarets expert ansåg det därför märkligt att analysresultatet ens godkänts.

Debatten kring och kritiken av provsvaret har fått Rättsmedicinalverket att göra en intern revision och ändra vissa rutiner om hur de analyserar spår av läkemedel i blod, säger Johan Ahlner. Bland annat ska verket nu ansöka om att få en speciell kvalitetssäkring för analyser av tiopental, vilket man inte haft tidigare.

- Vi har ju tagit till oss av all den kritiken och anpassat våra rutiner efter det som kommit fram, säger Johan Ahlner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".