Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Darwins teori i praktik i Tibet

Publicerat tisdag 28 september 2004 kl 10.07

En grupp forskare från Cleveland, USA, har kommit fram till att  tibetanska mammors förmåga att ta upp syre i sina lungor hänger ihop med hur många av deras barn som sedan lever till vuxen ålder. Något som kan vara ett livs levande exempel på Charles Darwins evolutionteori.

Lever man på hög höjd som i Himalayas bergstrakter måste man kunna utnyttja det snålt tilltagna syre som finns i luften.

Och enligt Darwins teori om evolutionen kan man vänta sig att bergsbor som är särskilt välanpassade för ett liv i tunn luft har lättare att få barn som överlever till vuxen ålder. Den ålder då barnen själva sen får föra föräldrarnas och sina egna anlag vidare till kommande släktled.

Fler barn dog

Och det är vad en fysiolog från ett universitet i amerikanska Cleveland har funnit. Forskaren reste till Himalaya och undersökte syrehalten i blodet hos tibetanska kvinnor mellan 20 och 60 år.

Forskaren fann att en grupp av kvinnorna hade ungefär 10 procent mer syre i blodet än de andra. Det draget ärvdes på ett sätt som kan tyda på att en gen ligger bakom. Och precis som Darwin skulle ha gissat hade de här kvinnornas barn större chanser att överleva till vuxen ålder.

Bland kvinnorna som hade mycket syre i blodet trots den tunna luften, de som alltså var anpassade till livet i bergen, förlorade knappt hälften ett barn innan barnen fyllt 15 år. En hög siffra. Men de kvinnor som hade mindre syre i blodet, och inte var lika väl anpassade till den tunna luften, de råkade ännu mer illa ut. De förlorade två till tre barn var.

Kan vara synlig evolution

Kanske är det evolution som syns här, där den mest välanpassade kan föra sina gener vidare . Men frågetecken kvarstår. Det är till exempel inte utrett precis varför barnen som inte fått den extra höga syreupptagningsförmågan i arv oftare dör i unga år.

Forskaren från Cleveland vill gärna undersöka det. Då skulle inte bara luckor i hennes forskning fyllas igen. Det skulle också innebära en möjlighet att hjälpa fler barn i Tibet att överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".