Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillagat kött ger mer energi

Publicerat tisdag 8 november 2011 kl 05.58
Tillagat kött ger oss mer energi Foto: Wikimedia commons

Precis som när det gäller potatis och morötter så kan man få ut mer energi från kött om man tillagar det, visar amerikanska och afrikanska forskare i en ny studie. Det är minst trehundra tusen år sedan människan började använda eld, och laga mat.

Forskare har länge trott att det hade en stor betydelse för att våra förfäder skulle kunna utnyttja mer av energin i maten. Tidigare forskning har visat att tillagning gör att kroppen kan ta upp mer energi från mat med mycket kolhydrater, till exempel potatis. Men nu har forskare för första gången visat att samma sak gäller för kött. De såg nämligen att möss som fick äta tillagat kött gick upp mer i vikt än möss som fick äta rått kött.

Referens

Carmody et. al. Energetic consequences of thermal and nonthermal food processing. PNAS doi:10.1073/pnas.1112128108

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".